Стр. 348 - schebetuk-nb-d

Упрощенная HTML-версия

348
тваринницької галузі. У системі заходів щодо реконструкції сільського
господарства важливими були питання якісного покращення тваринництва,
зокрема йшлося про розвиток племінного поголів’я великої рогатої худоби та
районування порід в Україні
]. З огляду на поставлені урядом
завдання, відділ економіки і організації соціалістичного тваринництва опрацював
питання напрямів скотарства в УСРР, районування планових порід, економічну
оцінку поширених у республіці порід худоби, напрями племінної роботи з
окремими породами та ін.
Районування планових порід вважалося перспективним напрямом роботи на
тривалий період, безпосередньо пов’язане з перспективним розвитком економіки
соціалістичного сільського господарства. Опрацюванням зазначених питань
займалися 7 держплемрозплідників 18 адміністративних районів УСРР з участю
1000 колгоспів та земельних органів
с. 177]. В основі цієї роботи був облік
усіх умов і особливостей економіки кожної області республіки, зокрема за такими
показниками: зрістання і розміщення промисловості як провідної
народногосподарської галузі в розвитку виробництва; географічне розташування
молочної і м’ясної промисловості; наявність і перспективи розвитку кормової
бази з урахуванням усіх відходів сільськогосподарської промисловості; наявність
транспорту і шляхів сполучення; наявність породного і покращеного поголів’я
худоби з урахуванням особливостей кожної породи.
Усе перелічене дозволило виділити в кожній області відповідно до
соціально-економічних і організаційно-технічних умов орієнтовні зони розвитку
різних напрямів скотарства. Перша – зони з молочним напрямом скотарства, що
охоплює райони промислових центрів і великих міст (приміські
сільськогосподарські райони). Друга – зони з молочно-м’ясним напрямом
скотарства, які прилягають до молочних і здебільшого розташовані уздовж
залізниць зі змішаним типом переробки молока, а також з вирощуванням
ремонтного молодняку на м’ясо. Третя – зони з м’ясо-молочним напрямом
скотарства у всіх інших районах з глибокою переробкою молока, а також з
вирощуванням молочних і робочих тварин та скоростиглого м’ясного молодняку.