Стр. 334 - schebetuk-nb-d

Упрощенная HTML-версия

334
механізації процесів, пов’язаних із доглядом тварин, утриманням і приготуванням
кормів; питань економіки та організації виробництва у свинарських радгоспах.
У 1930–1940 рр. колектив інституту одержав вагомі напрацювання з питань
організації і технології вирощування свиней. Розроблено і впроваджено у
практику біологічний спосіб підготовки кормів дріжджуванням, що підвищувало
продуктивність тварин за основними показниками (керівник – доктор
сільськогосподарських наук, професор Левицький Б.Г.). У цей період починає
вивчати фізіологію травлення й обміну речовин у свиней О.В. Квасницький, в
подальшому визнаний основоположник цього напряму, доктор біологічних наук,
професор, академік АН УРСР і УАСГН. Учений розробив метод вивчення
шлункового травлення у свиней (1934), виготовив мікробюретку для
лабораторних досліджень (1933), прилад для вимірювання вмісту меттовських
паличок при визначенні перетравної сили шлункового секрету (1934)
. Під його
керівництвом обґрунтовано низку цінних практичних висновків щодо
застосування в годівлі свиней силосованих і дріжджованих кормів як
стимуляторів діяльності травних органів, необхідність ранньої підгодівлі поросят.
Встановлено, що згодовування ацидофільного молока поросятам-сисунам
підвищує засвоюваність кормів у їхньому кишечнику. Вперше вивчено питання
мінерального обміну у поросят-сисунів, зокрема встановлено, що збільшення
кальцію і фосфору в раціоні супроводжується абсолютним збільшенням
відкладенням їх в організмі (керівник – кандидат сільськогосподарських наук
Новосельцев Д.В.). Розроблено техніку відгодівлі та найбільш рентабельні
кондиції при відгодівлі. Напівсальну відгодівлю молодняку тварин слід
закінчувати при досяганні ваги не нижче 150 кг, при цьому собівартість продукції
нижча, а вихід продукції і її калорійність вищі, ніж при відгодівлі до нижчих
вагових кондицій. Економічно вигідна інтенсивна відгодівля молодняку до 175–
200 кг (сальні кондиції). Розроблено та перевірено норми концентратів при
інтенсивній напівсальній і сальній відгодівлі свиней на раціонах, збагачених
картоплею. При раціонах, за наявності в них 50% картоплі, передбачено
можливість відгодовувати молодняк у віці 9 місяців до 150 кг і до 12-місячного