Стр. 333 - schebetuk-nb-d

Упрощенная HTML-версия

333
висвітлив А. М. Сліпанський. На його переконання, лише індустріалізація може
сприяти перебудуванню споживчої тваринницької галузі на товарну.
Таким чином, під егідою НКР було закладено теоретико-методологічні
основи розвитку тваринництва, з певними узагальненнями, практичними
порадами та рекомендаціями науковців, відображеними у резолюціях напередодні
«великого перелому», який уособлював «суцільну колективізацію сільського
господарства». На початку 1930-х рр. галузеве дослідництво переводили в єдину
планову систему ведення народного господарства з чітко визначеними
партійними й урядовими завданнями щодо наукового забезпечення подальшого
розвитку сільськогосподарського виробництва, зокрема й тваринницької галузі.
Водночас зі створенням Всеукраїнської академії сільськогосподарських наук, у
1931 р. вибудовувалася мережа науково-дослідних установ. Базою для галузевих
інститутів були колишні тваринницькі відділи крайових і районних дослідних
станцій, і відповідно новостворені установи продовжували вже розпочату роботу
та досягали певних успіхів.
Таке узагальнення автора стосується, наприклад, Всесоюзного науково-
дослідного інституту свинарства (м. Полтава, Шведська Могила), який розпочав
роботу на базі Відділу тваринництва Полтавської дослідної станції (від 1928 р. –
Полтавська спеціалізована зоотехнічна станція) з 1 серпня 1930 р. під
керівництвом виконуючого обов’язки директора інституту О.П. Бондаренка
.
Як засвідчив аналіз архівних документів це стосується й деяких інших інститутів,
процес створення яких також відбувався неоднозначно з багатьма
неузгодженостями проблемами. Насамперед це фінансові й кадрові питання, а
подекуди й підпорядкованості або місця розташування. Проте станом на початок
1931 р. Всесоюзний науково-дослідний інститут свинарства у своїй структурі вже
налічував 8 (6) зональних станцій та 48 опорно-дослідних господарств
.
Відчувалася гостра потреба наукових кадрах, особливо для господарств. Науково-
дослідна робота в інституті провадилася в напрямі вивчення питань фізіології й
обміну речовин у свиней; кормів і їх приготування; годівлі, утримання та
відгодівлі свиней, вирощування молодняку; розведення і селекції свиней;