Стр. 317 - schebetuk-nb-d

Упрощенная HTML-версия

317
еліти баштанних культур. У результаті селекційної роботи під керівництвом
М.М. Бурмака покращено і передано у виробництво три сорти кавуна (Туман 127–
86, Мелітопольський 60, Кримський переможець 1040) і три сорти дині
(Персидська пізня 45, Незрівняна 167, Дубовка оранжом’ясна 1005), велася
подальша селекція п’яти сортів.
Проведені у цей період досліди з метою вивчення попередників овочевих
культур і картоплі на зрошуваних землях виявили такі з них: для капусти –
картопля і томати, томатів – капуста і люцерна на сіно, картоплі – люцерна і
коренеплоди з бобовими, моркви і буряка – томати. Також встановлено строки
висаджування розсади в грунт – кінець квітня і перша декада травня.
Над питаннями науково-експериментальної розробки агротехнічних основ
запровадження науково-обгрунтованих сівозмін у зернових господарствах
південного степу України з середини 30-х рр. працювала Одеська обласна
сільськогосподарська дослідна станція під методичним керівництвом УНДІ
зернового господарства
. Було встановлено, що висів озимої пшениці після
багаторічних трав сприяє швидкому відновленню запасу вологи в ґрунті й
очищенню поля від бур’янів та дає вищий урожай озимини. Після чистого пару і
багаторічних трав озиму пшеницю можна висівати два роки поспіль.
Допускається висів її після ярих культур (наступників кукурудзи), але загальна
площа, зайнята озимою пшеницею після колоскових, у науково-обгрунтованих
сівозмінах має бути такою, щоб оранку стерні під озимину завершити до середини
серпня. Також було встановлено, що травосіяння в сівозмінах із чистим паром при
обробітку пласту як зайнятого пару і використання його під сівбу озимої пшениці
дає змогу зменшити площу висівання озимини по стерні й забезпечує високий
урожай.
Захист рослин
Пошук ефективних засобів захисту сільськогосподарських культур був
однією з важливих невирішених проблем на початку 1930-х років. Втрати в
Україні від шкідників у 1932–1933 рр. досягли 25–50%, через хвороби рослин і
забур’яненість посівів урожайність хлібних злаків знижувалася на 40%, з них на