Стр. 159 - schebetuk-nb-d

Упрощенная HTML-версия

159
висіву озимини та ярих культур. Центральна науково-дослідна виноробна станція
ім. В. Таїрова виконувала завдання щодо з’ясування традиційних та нових
прийомів виноробства, погрібного господарства та виноградарства, дослідження
мікробіології вина та ін.
Отже, залежно від характеру природно-географічних та економічних умов
кожного краю впродовж 20-х ХХ ст. здійснювалася розбудова структури
сільськогосподарської дослідної справи, яка передбачала наукове забезпечення
сільськогосподарського виробництва України. У кожному краї науково-дослідну
програму виконувала крайова науково-дослідна мережа, до складу якої входили:
крайова сільськогосподарська дослідна станція, районні сільськогосподарські
станції та спеціалізовані станції. У цій структурі районні сільськогосподарські
дослідні станції розробляли свої програми відповідно до проблем галузей
сільського господарства, які були найважливішими для даного району.
Аналітична та синтетична роль визначення природних та сільськогосподарських
чинників кожного краю в межах районів належала переважно крайовим станціям.
Також вони виконували координуючу й регулюючу функцію в науково-дослідній
роботі певного краю.
Проте, як засвідчив аналіз, наприкінці 20-х рр. з’явилося чимало аргументів
для перебудови такого устрою сільськогосподарської дослідної справи, яка
у
своєму становленні пройшла досить складний шлях. Певні поштовхи або
активізацію у своєму розвитку галузеве дослідництво отримувало стихійно,
залежно від вимог сільськогосподарського виробництва, у тому числі й соціально-
економічних і політичних змін у суспільному житті країни, що й сталося у
досліджуваний період.
Варто зауважити, що створення сільськогосподарських дослідних установ в
Україні та загалом у світі започаткувала приватна ініціатива. У цьому процесі
важлива роль належала сільськогосподарським товариствам, створеним у зв’язку
з необхідністю об’єднання зусиль власників сільськогосподарських маєтків. В
основі цього прогресивного явища було їхнє прагнення підвищити
продуктивність сільськогосподарського виробництва, що диктувалося товарно-