Стр. 201 - novorodovskiy-vv-k

Упрощенная HTML-версия

201
району (нині Києво-Святошинський район), які зменшили відсоток
захворюваності тварин [148, арк. 57].
Особливо важливими для розвитку сільськогосподарської галузі були
дослідження Інституту мікробіології та епідеміології ім. Д.К. Заболотного. У
першій половині 1950–х рр. вчені вивчали зміни родючості ґрунту при вмісті
азотобактерину. У результаті проведених експериментів виявлено покращення
родючості ґрунту, збільшення врожайності озимої пшениці і картоплі. Так,
внесення азотобактерину на площі 750 га збільшило врожайність картоплі на
10–20%, озимої пшениці – 16–19% і вівся – до 24% у порівнянні з
контрольними посівами [148, арк. 71]. Учені мікробіологи також порівняли
методи внесення азотобактерину, хімічних добрив та вапнування ґрунту, при
цьому зробивши висновок, що під кожну культуру та тип ґрунту необхідно
було підбирати певний метод удобрення [148, арк. 57].
Інститут мікробіології та епідеміології ім. Д.К. Заболотного продовжував
розвивати теорію впливу мікроорганізмів на родючість ґрунту, а також
випробував її на практиці. Провівши низку дослідів у цьому напрямі, вчений-
мікробіолог М.О. Красильников дійшов до висновку, що органічні речовини,
утворенні ґрунтовими мікроорганізмами, можуть по-різному впливати на
рослини: прискорити ріст, розвиток, збільшити врожайність чи, навпаки,
пригнітити ріст, розвиток та знизити рівень врожайності. Відповідно, з метою
керування процесом життєдіяльності мікроорганізмів у ґрунті для підвищення
врожайності сільськогосподарських культур, науковці Інституту мікробіології
вивчали динаміку процесів у ґрунті та впливу утворених органічних речовин у
результаті цих процесів [223, с. 47].
Крім того, М.О. Красильников, К.І. Бельтикова та інші вчені розробляли
спеціальні
засоби
для
боротьби
проти
патологічних
хвороб
сільськогосподарських культур, викликаних мікроорганізмами. У результаті
дослідів було отримано антибіотик мікроцид, який не шкодив рослині та був
здатний лікувати різні захворювання: бавовник від гомозу, квасолю від впливу
бактеріозів, абрикоси і лимони від впливу бактеріальних і грибкових збудників.