Стр. 167 - ivanchenko-la-k

Упрощенная HTML-версия

167
П. М. Дубровського. Розуміючи влплив обробітку грунту на якість та вихід
продукції, губернський агроном докладав зусіль до модернізації
сільськогосподарських знарядь шляхом постачання новинок на склади,
рекламування через друковані органи та при безпосередньому спілкуванні із
селянами та землевласниками.
4.3. Розроблення основ годівлі, кормовиробництва, поширення
племінного матеріалу
Проблеми тваринництва була повсякчас у полі зору П. М. Дубровського,
зважаючи на той факт, що сівозміна трав у луках, вирощування кормових
буряків та інших культур для відгодівлі тварин – це платформа галузі. Здобуті
знання у Петровській землеробській і лісовій академії і практичний досвід
Кучерівської школи дали певний результат. П. М. Дубровський був досвідним
фахівцем з проблем тваринництва. Він запропонував висвітлити результати
завершених досліджень з відгодівлі свиней на Полтавському дослідному полі,
бо вбачав жвавий інтерес до цього у сільських господарів. Публікація «Звіт про
досліди відгодівлі свиней на Дослідному полі Полтавського товариства
сільського господарства у 1889–90 рр.» вийшла 15 квітня 1891 р.
.
В результаті проведеної роботи встановлено, що компетентним фахівцем
у питаннях розроблення кормових раціонів свиней П. М. Дубровський показав
себе на зібранні Товариства 22 серпня 1890 р. при обговоренні нової програми
досліджень цієї проблеми після доповіді помічника директора Полтавського
дослідного поля А. Т. Воронцова. Підкреслюючи вагомість окреслення даної
проблеми, П. М. Дубровський зауважував про обов’язковість встановлення
значення відгодівлі свиней як одного зі способів утилізації тих продуктів
рільництва, які за сучасних умов не знаходять достатнього збуту на ринку. До
них він відніс, у першу чергу, ячмінь, а потім жито. Для досягнення
оптимального співвідношення азотистих і крохмалистих речовин (1:6 та 1:7,5) у
кормі запропонував використовувати буряки і картоплю. Крім того, для
дотримання достовірності (точності) досліду вказав на обов’язковість якісної