Стр. 78 - babichuk-iv-k

Упрощенная HTML-версия

78
гальмується виникнення і розпад лейкоцитів, в результаті чого зменшується і
кількість сечової кислоти.
2. У людей, в яких при травленні не спостерігається збільшення
кількості лейкоцитів, після споживання м’яса не збільшується виділення
сечової кислоти, на відміну від людей, в яких проявляється лейкоцитоз при
травленні.
3. При багатьох патологічних станах (гарячці, отруєнні, виснаженні)
розпадаються нуклеїновмісні тканини організмів, звідки можна було
припустити, що із продуктів розпаду утворюється сечова кислота, оскільки
рівень її значно збільшувався у кожному конкретному випадку.
4. При гнитті нуклеїновмісних тканин утворюється сечова кислота,
оскільки в організмі відбувається такий самий поділ.
У своїй праці
«
Zur Theorie der Harnsäure bildung im Säugethier
organismus» проф. І. Я. Горбачевський відстоює свою теорію утворення
сечової кислоти в організмі ссавців, нівелюючи при цьому гіпотезу, яку
висунув проф. Мареш, згідно з якою сечова кислота є продуктом
молекулярних змін протоплазми клітин, особливо залоз травлення.
Для підтвердження своєї теорії І. Я. Горбачевський наводить результати
експериментів, при яких до організму ссавців вводили нуклеїни і вимірювали
вміст сечової кислоти. Зі збільшенням кількості нуклеїнів спостерігався
лейкоцитоз, в результаті чого збільшувалося і виділення сечової кислоти.
Саме з цієї причини І. Я. Горбачевський вважав, що досліди потрібно
продовжувати, адже ще не доведено, чи сечова кислота утворюється в
результаті збільшення кількості нуклеїну, чи збільшення кількості лейкоцитів.
Аналогічні результати спостерігалися і при введені в організм білка.
Загалом праця І. Я. Горбачевського із синтезу сечової кислоти сприяла
поступові науки, зокрема виробленню знань про біологічну роль сечової
кислоти та її походження в організмі, що у майбутньому дало вченому основу
для теорії утворення сечової кислоти в організмі людини й інших ссавців.