Стр. 110 - babichuk-iv-k

Упрощенная HTML-версия

110
(триацилгліцероли) складають найбільшу частину (більше 90 %) із сумарної
кількості ліпідів, що містяться в продуктах харчування. З їжею людина
отримує також декілька грамів складних ліпідів і близько 0,5 г холестерину (в
складі тваринних ліпідів).
Білки – поживні речовини, які мають насамперед пластичну
цінність для організму людини; амінокислоти, що входять до їх складу, є
джерелом для побудови клітинних та тканинних білків власних біоструктур.
Енергетичне значення білків в умовах нормального харчування невелике; при
достатній забезпеченості вуглеводами та жирами безазотисті залишки
амінокислот використовуються в загальному пулі метаболічного палива
незначною мірою. Для визначення потреби організму людини в білках
користуються поняттям азотистої рівноваги, яка визначається як стан, при
якому кількість азоту, що надходить в організм (в основному, у складі
білкових компонентів продуктів харчування) дорівнює кількості азоту, що
виділяється з організму (головним чином, у вигляді сечовини та солей
амонію). В умовах фізіологічного спокою та відсутності фізичного
навантаження азотиста рівновага встановлюється за умов надходження до
організму близько 23 г білків. Але враховуючи різну біологічну цінність
білків змішаного раціону харчування в реальних умовах існування, реальні
потреби людини в білках значно вищі. Добова потреба в білках залежить від
віку, статі людини та біологічної цінності білків, становлячи в середньому:
для чоловіків віком 19-24 роки – 58 г; віком 25-50 років – 63 г; для жінок
віком 19-24 роки – 46 г; віком 25-50 років – 50 г.
Харчові волокна – складаються з полісахаридів – компонентів
стінок та екстрацелюлярного матриксу рослинних клітин, що потрапляють до
організму людини з фруктами і овочами і не розщеплюються ферментами
шлунково-кишкового каналу. До складу харчових волокон входять целюлоза,
геміцелюлоза, лігніни, смоли, пектини, пентозани.