Стр. 108 - babichuk-iv-k

Упрощенная HTML-версия

108
вуглеводи – 90%, проте значна частина руйнується при
приготуванні їжі;
целюлоза у отриманих продуктах є тверда і стара і не може
засвоїтися організмом [80, 210].
Тваринні білки і жири, а також олії можуть засвоюватися за даних
обставин не більше як на 90%.
Тобто із отриманих 1245,19 г поживних речовин засвоюється лише
1018,08 г.
Аналізуючи досліди Войта, І. Горбачевський дійшов висновку, що
дорослій людині вагою 70-75 кг при незначному навантаженні потрібно
споживати протягом одного дня 118 г білків, 56 г жирів і 500 г вуглеводів.
При цьому їжа має бути різноманітна і складатися як з м’ясних продуктів, так
і з рослинних, але лише з таких, які легко засвоюються організмом людини. З
дискусії вчених, таких як Накахама, Кумагава та ін., І. Горбачевський зробив
висновки, що «Войтове число» необхідних білків є трохи завеликим, але
надходження до організму недостатньої їх кількості є дуже небезпечним [80].
Людина споживає велику кількість пісної їжі задля того, щоб організм
отримав необхідну кількість білків. Така їжа є дуже об’ємною, що негативно
впливає на травну систему: при збільшенні об’єму спожитої їжі в свою чергу
збільшується і об’єм шлунка. Крохмаль, який становить значну частину
рослинних продуктів, лише частково необхідний для нормального
функціонування організму.
Під час другого періоду дослідження організм людини отримував
необхідну кількість білків і надлишок вуглеводів, а також більшу кількість
жирів, порівняно з першим періодом. Внаслідок цього їжа є більш корисною і
має більшу поживну цінність, хоча кількість вживаної їжі зменшилася.
Потреба людського організму в білках та інших поживних речовинах
залежить також і від загальної ваги тіла. І. Я. Горбачевський прийшов до
висновку, що люди з меншою вагою тіла потребують більшу кількість білків.