Стр. 106 - babichuk-iv-k

Упрощенная HTML-версия

106
вченого, які стосуються вживання абсенту та технічного спирту, у цій роботі
проводиться вперше.
3.2.2.
Історико-економічний аналіз життя селян та його
вплив на харчування селян Східної Галичини кінця ХІХ ─
40-і рр. ХХ ст.
Працюючи за кордоном, не забував І. Я. Горбачевський і про рідну
Україну, і про своїх співвітчизників. Будучи вихідцем із Збаразького повіту,
він намагався допомогти жителям Східної Галичини.
Наприкінці ХІХ – початку ХХ століття Західна Україна за характером
галузевого спрямування залишалася хліборобською. У сільському
господарстві почали застосовувати нову техніку, вирощувати нові культури,
використовувати вільнонайману працю, розвивати торгове тваринництво і
зернове господарство. Земля, як і раніше, була зосереджена в руках поміщиків
і селян, які розбагатіли. На той час у Східній Галичині налічувалося 80%
дрібних селянських господарств. Селяни сплачували непосильні викупні
платежі, витрачали великі кошти на тривалі судові процеси за ліси й
пасовиська, за т. зв. пропінацію. Економічний тягар, що лежав на плечах
трудового люду, цим не обмежувався. Його значно посилювали як прямі, так і
непрямі податки, різноманітні повинності.
Становище селян Західної України набагато погіршилося внаслідок
економічної кризи 70-х–80-х років ХІХ ст. Дані офіційної статистики
свідчили, що за смертністю населення Галичина займала перше місце в Європі
[208, 209]. Мабуть, саме це змусило І. Я. Горбачевського досліджувати та
вивчати спосіб життя, гігієну та матеріальну складову життя галичан [209].
У своїй роботі «Причинки до пізнання виживи сільської людності
галицького Поділля» І. Я. Горбачевський писав: «Докладніше обговорення сеї
справи, котрою ще ніхто поважніше не займався, потрібно передовсім щоби
вислідити, чи сей спосіб виживи, що може уважатися типом виживи сільської