Стр. 100 - babichuk-iv-k

Упрощенная HTML-версия

100
Проблема поширення алкогольних напоїв існує починаючи з другого
тисячоліття до нашої ери. Тоді найбільш вживаними були вино і абсент
(міцний алкогольний напій, виготовлений з екстракту полину гіркого). Абсент
використовували як лікувальний засіб ще з 1500 р. до н. е. Так, Гіппократ (бл.
460 р. до н. е. – бл. 370 р. до н. е.) призначав цей напій для лікування жовтухи,
анемії, ревматизму. Цей напій вживали такі відомі люди як Ван Гог, Пікассо,
Оскар Уайльд, Едгар По та ін. Французький письменник та поет Поль Верлен
називав його зеленим вогнем, який допомагає створювати в уяві поетичні
образи.
Зазначимо, що спиртні напої – це п’янкі рідини, основою яких є етанол
(етиловий спирт). Нині згідно з ДСТУ 4221/2003 етиловий спирт – це прозора
безбарвна рідина без сторонніх часток з характерним смаком і запахом [203].
Етанол належить до сильнодіючих наркотиків (наркотики – це група хімічних
речовин (рослинного або штучного походження), вживання яких призводить
до захворювання, яке характеризується непереборним бажанням до
повторного введення наркотиків, поступовим підвищенням дози [204]). Під
впливом етилового спирту у людини послаблюється увага, загальмовується
реакція, порушується кореляція рухів. При тривалому вживанні алкоголю
виникають глибокі порушення нервової системи, захворювання серцево-
судинної системи, травного тракту і зрештою настає хвороба – алкоголізм
[204]. Проблема вживання алкогольних напоїв посідає чи не найперше місце
серед суспільних проблем впродовж багатьох століть.
Абсент, арак, бренді, коньяк, горілка, джин, віскі, ром, маотай, чача,
шнапс, текіла – це далеко не весь перелік алкогольних напоїв. Їх назви дуже
пов’язані із назвою сировини, з якої вони виготовляються. Алкогольні напої
можна отримати шляхом бродіння сировини (пиво, вино, сидр, ель, де вміст
спирту до 16%) або дистиляцією (міцні алкогольні напої). Смакові якості
алкогольних напоїв також пов’язані із сировиною, з якої вони зроблені.
Одним із найшкідливіших міцних напоїв вважають абсент.