Стр. 391 - bey-rv-d

Упрощенная HTML-версия

391
здобутків з розроблення наукових основ механізації і автоматизації виробничих
процесів у тваринництві досягнуто у період діяльності Південного відділення
ВАСГНІЛ: узагальнено досвід будівництва та реконструкції молочних ферм,
існуючих доїльних апаратів, спроектовано технологічні процеси обробки та
транспортування молока; розроблено основні положення реконструкції існуючих
молочних ферм з прив’язного утримання худоби на безприв’язний та ін.
10. Обґрунтовано вагомий внесок у розроблення наукових засад механізації
та автоматизації виробничих процесів у тваринництві УСРР/УРСР 20–80-х років
ХХ ст. наукових шкіл і науково-освітніх центрів. Передумовою їх виникнення
було накопичення теоретичного знання, наявність повноцінної дослідницької
програми на перспективу. Основними осередками їх створення стали кафедри
галузевих вищих навчальних закладів і лабораторії науково-дослідних інститутів.
На українських землях отримала розвиток наукова школа з механізації сільського
господарства почесного академіка ВАСГНІЛ В. П. Горячкіна за напрямами
«Землеробська механіка» та «Теорія проектування сільськогосподарських машин і
техніки». Засновано 5 загальногалузевих науково-освітніх центрів з механізації і
автоматизації аграрного виробництва, на базі яких розроблено питання
конструювання, експлуатації, випробування та ремонту сільськогосподарської
техніки. Організовано 5 вузькогалузевих науково-освітніх центрів з механізації і
автоматизації виробничих процесів у тваринництві, якими розвинуто основи
подрібнення та змішування кормів, конструювання кормороздавачів і дозаторів
корму, створено енергозберігаючі доїльні установки, технологічні лінії для
екологічного видалення й утилізації гною на промислових комплексах тощо.
11. Доведено, що запровадження механізації і автоматизації виробничих
процесів у тваринництві УСРР/УРСР в 20–80-х роках ХХ ст. водночас зі
зростанням продуктивності стад, забезпеченням раціональної збалансованої
годівлі, забезпеченням оптимальних умов утримання стало визначальним
фактором зростання рентабельності галузі (в 12–18 разів), продуктивності праці (в
3–4 рази), скорочення її затрат (на 20–30%), здешевлення виробництва
тваринницької продукції при одночасному зростанні її якості.