Рейтинг@Mail.ru
Головна Спрощенний режим Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Електронний каталог ННСГБ НААН - результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Пошуковий запит: <.>K=концепція, якість, листки стевії, технологія, зберігання.<.>
Загальна кількість знайдених документів : 1
1.


    Роїк, М. В.
    Біохімічна модель зберігання якості листків стевії [Текст] / М. В. Роїк, І. В. Кузнєцова // Сільське господарство та лісівництво : журнал науково-виробничого та навчального спрямування. - 2015. - N 2. - С. 77-83. - Бібліогр. в кінці ст.
Рубрики: Стевія - заг. питання
Кл.слова (ненормовані):
концепція, якість, листки стевії, технологія, зберігання.
Анотація: Представлено концепцію наукового забезпечення зберігання листків стевії, в основі якої покладені теоретичні положення та результати лабораторно- польових досліджень з впливу елементів технології післязбиральної обробки на якість листків та їх здатність до зберігання. Визначено, що від агрокліматичних умов та технології вирощування залежить компонентний склад основних сполук біосинтезу у клітинах листків та визначає особливості їх якості, властивих для певних агрокліматичних зон вирощування. Подальше формування якості листків залежить від сушіння та умов зберігання. Відомо, що під час зберігання продовжується процес дихання листків, проте змінюється його функціональна властивість. Показано нашими дослідженнями, що за оптимальних умов (тривалість, температура та забезпечення вентилювання приміщення) витрачається близько 4% сполук клітин листків, направлених на підтримання тургору листкового апарату. Зазвичай, при зберіганні під дією ферментів у вакуолі клітини відбувається розкладання глікозидних залишків стевіол-глікозиду з виділенням енергії. При недостатньому вентилюванні приміщення, енергія накопичується у насипній масі листків та спричинює так зване «згорання» листків – повне руйнування листкового апарату. Крім того, активується у хлоропластах та мітохондріях клітин листків дія інших ферментів, що спричинює окиснення таких сполук як флавоноїди, амінокислоти та жирні кислоти. У сукупності це впливає на зміну якісних показників листків. Проведений аналіз та експериментальні дані стали основою створення біохімічної моделі зберігання листків, яка показує зміну компонентного складу сполук у клітинах листків під дією ферментів клітин та впливає перед усім на органолептичні показники листків. Подальше погіршення умов зберігання сприяє зміні фізико-хімічних показників, призводить до повного руйнування листкового апарату та унеможливлює перероблення листків стевії.


Дод.точки доступу:
Кузнєцова, І.В.

Є примірники у відділах: всього 1 : ХР (1)
Вільні: ХР (1)

Знайти схожі

 
© Національна наукова сільськогосподарська бібліотека НААН України
(ННСГБ НААН)
P.I.